Фейсбук може да чете мисли?

Какво ли би станало, ако е възможно да изпращаме съобщения директно чрез нашата мисъл?

Eкипът на Facebook обяви, че имат сериозен напредък в разработката и тестването на интелигентен алгоритъм, можещ да разпознава определен брой думи и фрази от нашия мозък, които с помощта на техническо устройство се конвертират в разпознаваем за компютъра формат.

Работата по този проект е официално обявена през 2017-та година от самия Марк Зукърбърг и включва създаването на иновативен изкуствен интелект, който може да чете мисли, след което да ги визуализира чрез специален интерфейс. На пръв поглед това звучи футуристично, но е активен проект на компанията.

В това начинание, Facebook си партнира с изследователи от Калифорнийския университет и Станфорд за декодирането на реч от мозъчната дейност на човек върху компютърния екран. Изследователите са работили с пациенти с парализа и епилепсия, които са се съгласили временно да им се имплантират електроди в мозъка.

Пациентите отговаряли на няколко елементарни въпроса, като например “Харесвате ли Вашата стая?” и “Кога искате да Ви проверя отново?”. Тестовете са показали успеваемост от 61% и алгоритмите са успели да декодират в реално време малък набор от пълни думи, следствие от мозъчната дейност на изследваните лица.

„Обработката на мозъчната активност в реално време се използва за декодиране на прости звуци в речта, но това е първият път, когато този подход се използва за идентифициране на думи и фрази“, обяснява водещият изследовател в проекта – доктор Дейвид Моузес. “Важно е да се има предвид, че постигнахме това с помощта на много ограничен речник, но в бъдещите проучвания се надяваме да увеличим гъвкавостта, както и точността на това, което можем да преведем от мозъчната дейност.

Разработчиците на Facebook работят върху неиванзивен метод и устройство, което може да следи нивата на кислород в човешкия мозък. Това се очаква да се трансформира в AR (Augmented Reality) очила, които ще четат мисли и ще пишат текст вместо нас в социалната мрежа.

Въпреки обявения напредък, социалната мрежа признава, че има още много работа по осъществяването на проекта.

„Това бъдеще все още е доста далеч, но изследванията в начален етап, които се провеждат днес, са първата стъпка към постигане на целта ни“, заявяват от компанията.

Какво ще се случи, очакваме да разберем.

Остави коментар