Какво ново да очакваме от WordPress 5.2?

Очаква се WordPress 5.2 да бъде пуснат до края на април 2019 г. В момента се тества първата бета, за да се изпробват нови функции, които се очаква да бъдат включени. Тази версия ще предложи подобрения в редактора на блокове, проверка на състоянието на сайта, няколко корекции на грешки и някои малки промени.

WordPress 5.2 все още е в процес на разработка, което означава, че някои функции може да не стигнат до крайната версия. В тази статия ще Ви покажем какви функционалности се очаква да има WordPress 5.2  и ще приложим няколко нагледни скрийншота.

Можете да изпробвате бета версията като използвате приставката WordPress Beta Tester.

Подобрена защита срещу фатални грешки в WordPress

Най-често срещаните грешки в WordPress обикновено са фатални грешки, които пречат на потребителите да получат достъп до таблото за управление.

За да се оправят този тип грешки, от потребителите се изисква да отменят промените, използвайки FTP клиент или да помолят тяхната хостинг компания за помощ.

WordPress 5.2 въвежда нов режим на възстановяване за администраторите на сайта. В случай на фатална грешка ще видите съобщение: „Този ​​сайт изпитва технически затруднения“.

След това WordPress ще изпрати мейл на администраторския адрес със специална връзка за влизане.

Използвайки тази връзка, ще можете да влезете в административния панел на WordPress. След това ще имате възможност да отмените всички промени, които са довели до грешката.

Тази функция ще бъде изключително полезна за начинаещите, за които е трудно да се справят с подобни грешки.

Актуализации на редактора на блокове в WordPress 5.2

Редакторът на блокове WordPress (Gutenberg) бе въведен в WordPress 5.0. Оттогава непрекъснато се развива, за да се подобри още повече.

WordPress 5.2 ще продължи развитието с някои нови функции в редактора на блокове.

Подобрения в ефективността

Новият редактор на блокове WordPress е много по-бърз от по-стария класически редактор. Въпреки това, може да се забави при редактирането на статии с много на брой блокове.

WordPress 5.2 ще демонстрира значително подобрение на производителността, намалявайки с 35% от времето за зареждане на големи публикации.

Подобрения в достъпността

Целта на WordPress е да направи софтуера достъпен за всички потребители и в тази насока, WordPress 5.2 ще внесе няколко подобрения на достъпността в редактора на блокове:

Post URL slug / Знакът за URL адреса на публикацията ще има по-добро обозначаване и помощен текст, което ще улесни търсенето и намирането.

Редакторът на блокове ще има по-точен и последователен стил на фокусиране, за да може навигирането по клавиатурата по конкретни ориентири да е много по-лесно и функционално.

WordPress 5.2 ще подобри преживяването с нови гласови съобщения. Съществуващите такива също са подобрени, за да бъдат по-ясни и разбираеми.

Въвеждане на нови блокове

WordPress 5.2 ще въведе нови блокове в редактора по подразбиране, а някои от тях и преди бяха достъпни като Widgets, но сега можете да ги използвате и в публикации, и страници:

RSS block – той ще Ви позволи лесно да извличате и показвате всички RSS емисии  във Вашите WordPress публикации и страници.

Amazon Kindle embed block – позволява Ви да вграждате съдържание от Amazon Kindle.

Search block – добавете стандартната функция за търсене в WordPress в съдържанието си.

Calendar block – показва календара на публикациите в блога Ви, което позволява на потребителите да кликат върху конкректна дата и да видят публикациите за този ден.

Tag Cloud block – показва облака от етикети във Вашето съдържание.

Нов инструмент за управление на блокове

Редакторът върви с няколко блока по подразбиране. Също така има плъгини и теми, които могат да добавят свои собствени блокове.

Истината е, че вероятно никога няма да използвате всички тези блокове. Повечето потребители обикновено се придържат към няколко основни блока за писане на цялото си съдържание.

WordPress 5.2 ще въведе нов инструмент за управление на блокове, който ще Ви позволи да скриете блокове, които не искате да използвате.

Блок мениджърът ще Ви покаже всички блокове, които имате на сайта си. Можете просто да махнете блоковете, които не Ви трябват.

Минимално изискване за PHP версия

WordPress се използва от милиони хора по целия ​​свят, разчитайки на различни хостинг компании и хостинг среди.

Ето защо WordPress все още поддържа по-стари версии на PHP, което води до някои проблеми. Потребителите дори не осъзнават, че могат да подобрят ефективността на уебсайта си, като използват по-нова версия на PHP.

WordPress 5.2 ще определи текущата минимална PHP версия на 5.6 (текущата стабилна PHP версия е 7.3.2). Целта е постепенно да се увеличи минималната необходима версия на PHP с бъдещите такива.

На потребителите с по-старите версии на PHP ще се визуализира известие, че трябва да направят актуализация.

Надяваме се, че тази информация да Ви е била полезна.

Източник: https://www.wpbeginner.com/ 

 

Остави коментар