Кои са често допусканите грешки в дигиталния маркетинг

Лесно се допускат грешки в управлението на процесите в дигиталния маркетинг, особено ако не сте професионалисти в сферата. Понякога обаче, дори и малките промени в съществуващите кампании, могат да доведат до положителни резултати.

В тази статия ще посочим грешките, които най-често срещаме, когато собствениците на фирми сами управляват дигиталните си маркетингови кампании и ще Ви дадем съвети как да ги избегнете.

Не се ангажирате с аудиторията в социалните медии

Ако Вашата фирма има профили в социалните медии, това е чудесно начало! Въпреки това, правите голяма грешка и пропускате някои основни възможности, ако просто планирате публикации в автоматичен планировчик и спирате до там.

Създаването на профили в социалните медии и публикуването на съдържание (особено, ако то не е концептуално обмислено и визуално представено) не е достатъчно – социалните медии трябва да бъдат редовно наблюдавани. Трябва да има човек, който своевременно да реагира на оставените коментари и да отговаря на отправените въпроси.

Потребителите все повече се обръщат към страниците в социалните мрежи, за да изразяват своето мнение и да търсят информация, затова се уверете, че имате член на екипа Ви, готов да отговори на всякакви въпроси и да реагира при възникването на проблем или казус.

И ще бъдем честни – вероятно ще има хора, които не харесват Вашата фирма или продукти, и е възможно да публикуват отрицателни коментари без причина. Не ги игнорирайте! Отговаряйте им и ги третирайте с уважение. Ако е възможно, насочете ги към друг източник за комуникация като чат или електронна поща, за да разрешите проблема.

Не популяризирате публикациите си в социалните медии

Органичният трафик на продуктови страници в социалните медии все повече намалява. Въпреки, че този въпрос е етичен казус, тази тенденция всъщност не е съвсем изненадваща – социалните медии изискват отделянето на определени бюджети, за да дадат по-голяма видимост на постовете Ви и съответно да предложат максимално полезно съдържание.

Във Facebook става все по-трудно за фирмите да визуализират своите постове на timeline-а на своите фенове. Поради тази причина, възможността за по-голяма видимост остава подсилването на конкретни постове.

Това е изключително важно, особено ако току-що сте стартирали своята страница във Facebook и все още нямате много последователи, предлагате нов продукт, имате промоция или искате да разширите продажбите. Добра идея е да инвестирате известна сума, за да популяризирате страницата сред хората, които биха се интересуват от съдържанието й.

Ако имате ресторант например, насочете се към аудитория в радиус от около 20 км. от заведението. Ако сте доставчик на B2B услуги, може би ще е най-удачно да рекламирате в LinkedIn, където можете да се насочите към конкретния бранш и да комуникирате с професионалисти, които се нуждаят от Вашите услуги.

 

Не използвате Call To Action (CTA) призиви и бутони

Ако сте направили страхотна реклама, но в нея не присъства покана или призив за конкретно действие, на практика тя е напълно безполезна.

Това е едно от малкото неща, които са по-безмислени от това да не правите абсолютно нищо.

Задължително е винаги да има фраза, която предлага някаква полза за клиента и в същото време го подканва към желаното действие. Важно е да грабнете интереса на потребителите, да им предложите атрактивно основание да направят това, което искате.

Например:

“Вие сте нов клиент? Вземете 10% отстъпка за Вашата първа поръчка още сега!”

“Пазаруването е Вашата страст?/Имате нужда от нови обувки? Вижте ексклузивната ни ЛЯТНА колекция!”

Задължително включете активен линк към целевата си страница, който може да е под формата на бутон. (“Към продукти”, “Купи”, “”Разгледай сега”, “Направи виртуална разходка” и др.)

Всичко това дава основание на потребителите да посетят сайта Ви, а другото би било просто щастлива случайност.

Използването на по-добри и оригинални методи за CTA, може да отличи фирмата Ви от всички други.

 

Забравяте за потребителите с мобилни устройства

Почти всеки съвременен потребител разполага със смартфон, който използва в много по-голяма степен за сърфиране в интернет, отколкото за телефонни разговори.

Поради тази причина, Вашият уеб сайт задължително трябва да притежава адаптивен дизайн, който да бъде оптимизиран за мобилни устройства. Това е необходимо условие за успех в модерния дигитален свят.

50% от потребителите използват по-рядко услугите на фирма, която не разполага с мобилно ориентирана политика и това реално може да накара клиентите да се отдръпнат от Вашата марка.

В случай, че все още не сте го направили, а е приложимо за Вашия бизнес, обмислите и възможността за създаването на мобилно приложение.

 

Нямате блог на уеб сайта си

Блогът осигурява повече входящи връзки, което увеличава трафика и го прави задължителен компонент към Вашия уеб сайт.

Също така, блогът е полезен инструмент, чрез който изграждате връзка със своите потенциални клиенти. Той е творчески подход на двустранно взаимодействие с потребителите.

Важно е да оставите възможност на потребителите да пишат коментари под статиите в блога. И не забравяйте да отговаряте на тези коментари. По този начин комуникирате директно с клиентите си и получавате ценна обратна връзка.

Блогът се отразява положително върху цялостната оптимизация на сайта, подобрявайки позицията му в търсачките.

Споделяйте статиите от блога си чрез публикации в социалните медии. Това е чудесен начин да предлагате полезно съдържание и да поддържате страниците си активни.

Не правите проучване на ключови думи, когато създавате съдържание

Важно е да правите проучване на ключови думи, за да видите какво реално търсят потребителите. Реално, може да създавате и публикувате изключително ценно съдържание, но ако никой не го търси, никой няма и да го види.

Препоръчваме Ви да използвате Инструмента за планиране в Google Ads. Помислете какво ще търсят хората като информация, спрямо Вашия бранд и така по-лесно ще изберете тема за статия, ако става въпрос за публикации в блог например.

Селекцията на ключови думи направете спрямо нивото на конкуренция и средни месечни търсения. Най-добри са думите с най-ниската конкуренция, но с най-високите средни месечни търсения. Задължително избягвайте тези с нулево търсене и тези с ниски средни месечни търсения и висока конкуренция.

 

Не таргетирате аудиторията си

Към кого отправяте онлайн кампаниите си? Това е изключително важен въпрос, чийто отговор ще насочи усилията Ви в правилната посока.

Трябва да стесните целевия си пазар – не може да предлагате своя продукт масово, защото реално, почти няма как той да е напълно подходящ за абсолютно всички аудитории.

Помислете за демографския фактор на настоящите и потенциалните си клиенти – използвайте го, за да подобрите резултатите си и ще се изненадате от постигнатото.

Не правете предположения, а се уповавайте на реални данни и статистики. По този начин ще получите актуална и реална информация, а ефективното насочване на рекламите освен, че ще Ви спести пари, ще генерира приходи от реално осъществени продажби.

Уеб сайтът Ви е твърде бавен

Бавните сайтове означават големи проблеми за Вашия бизнес. Хората са нетърпеливи – все пак това е естеството на интернет.

Клиентите ще се откажат да използват Вашия уеб сайт, ако зареждането му отнеме твърде много време.

Затова не позволявайте бавната скорост да унищожи всички Ваши усилия и да провали крайния резултат. Ефективността трябва да бъде Ваш основен приоритет.

Ако се налага, отделете по-голяма сума пари, но бъдете сигурни, че избраният хостинг предлага бързи и качествени услуги. Бързото зареждане на страниците е изключително важно и не трябва да се примирявате с посредственост.

Всяка секунда е от значение и не можете да си позволите да загубите клиенти. В случай, че не сте доволни от настоящия си хостинг, не отлагайте – сменете го!

Не оптимизирате сайта си

Вашият уеб сайт задължително трябва да бъде оптимизиран за търсачките и пренабрегването на тази стъпка може да бъде пагубно за Вашия бизнес.

Истината е, че ако не сте на първата страница на резултатите от търсенето на потребителите, те просто няма да Ви намерят.

Единият вариант за оптимизация е да плащате за популяризиране на уеб сайта Ви, което е ефективен вариант, докато платената реклама е активна. След това обаче, позицията Ви ще бъде същата като преди началото на кампанията.

Затова трябва да се уверите, че страницата Ви е правилно оптимизирана, за да излиза на предни позиции при органични търсения по ключови думи и фрази, зададени от потребителите в търсачката.

Ако не сте сигурни как да правилно да оптимизирате сайтът си, потърсете услугите на специалист, за да не допуснете грешки, които в последствие ще е трудно да бъдат отстранени и ще имат негативен отпечатък върху представянето Ви.

Не оптимизирате онлайн рекламите си

В случай, че използвате Google Ads или пускате реклами в социални медии, за да популяризирате бизнеса си, това е наистина добра страгетия. Но ако просто зареждате рекламите и ги пускате без да ги променяте и актулизирате периодично, може да пропуснете ценни ползи, включително и да загубите вложените средства.

Всички онлайн рекламни платформи предлагат множество статистически данни, които трябва да използвате, за да настроите правилно кампаниите си. Това е красотата на онлайн маркетинга – (почти) всичко може да бъде проследено. Тези статистически данни са изключително важни, за да подобрите осезаемо резултатите си.

За Google Ads има няколко начина, по които да променяте дадена кампания. Първо, нека кампанията да продължи около две-три седмици, за да можете да започнете да събирате данни. След това разгледайте ключовите думи, които хората са търсили и са ги накарали да кликнат на рекламата Ви. Може би има определена ключова дума, която е генерирала висока степен на ангажираност и трябва да увеличите офертата си за тази ключова дума.

Възможно е рекламата Ви да бъде отваряна, когато хората търсят Вашата ключова дума в комбинация например с думата „безплатно“, а Вие не предлагате нещо подобно. В този случай е препоръчително да добавите „безплатно“ и неговите производни като отрицателни ключови думи. Това ще гарантира, че рекламата Ви няма да се показва, когато някой включи думата „безплатно“ в заявката си за търсене. По този начин ще си спестите пари и време.

Уверете се също, че разглеждате различни типове съвпадения на ключови думи, за да включите или изключите различни заявки, за които искате или не искате рекламата Ви да се показва.

Винаги обръщайте внимание на ключовите думи, които не получават много кликове. Можете да ги поставите на пауза, за да фокусирате бюджета си върху реклами и ключови думи, които е вероятно да се представят по-добре или да ги коригирате въз основа на анализа.

И накрая – вижте кога потребителите са най-активни. Може би е по-разумно да пускате рекламите си само през почивните дни или през нощта. Всички тези статистически данни са налице в таблото за управление на Google Ads.

Рекламите в социалните медии могат да бъдат променяни по подобен начин. Обърнете внимание на това, кога потребителите са взаимодействали с рекламата Ви – може да е по-разумно да пускате рекламите по време на работния ден или вечер по-близо до времето за лягане.

Когато имате група от хора, които взаимодействат с рекламата Ви – независимо дали това са кликове, коментари или покупка, можете да създадете нова персонализирана аудитория. По този начин ще се насочите към по-тясно обособени потребители, с по-ясно изразени интереси към Вашата марка.

Не правите A / B тестване при имейл маркетинга

Изпращате имейли до предварително събрана база данни от потребители, но знаете ли какво кара аудиторията Ви да ги отваря? Какво ги провокира да кликват или да направят покупка?

Когато е възможно, винаги трябва да проверявате различни променливи в промоционалните си имейли.

Можете да направите A / B тестване по различни начини. Експериментирайте с различни линии на темата (препоръчваме 2-3), за да видите коя получава най-високата честота на кликове.

В самия имейл се опитайте да играете с различни оформления. Може би аудиторията Ви предпочита съобщения с едно основно послание, а може би предпочитат бюлетин с множество статии, които могат да преглеждат. Изпратете няколко различни оформления на една и съща примерна аудитория и след това разгледайте анализа и вижте кой е с по-висок процент на отваряне, кликвания и реализации.

Можете също така да пробвате да изпращате имейли по различно време, за да прецените кой часови диапазон е най-успешен за Вас. Може би Вашата аудитория получава десетки имейли сутрин, но малко през нощта и съответно трябва да помислите да изпратите имейлите си вечер, за да им дадете по-голям шанс да се открояват сред другите.

Не проследявате усилията си

Дори да започнете да прилагате правилно параметрите, изброени по-горе, задължително правило за успех е да проследите резултатите от усилията си. Това в най-пълна степен ще Ви помогне да разберете кои кампании са наистина успешни за бизнеса Ви.

Уверете се, че имате инсталиран Google Analytics (Google Анализ). Задължително използвайте персонализирани URL адреси, когато пускате реклами, защото при провеждане на кампания, ще искате да изпращате потребителите на конкретна целева страница.

За всяка отделна кампания и всеки медиен канал, използвайте различни, персонализирани URL адреси. Така ще можете да проследявате колко души са стигнали до целевата Ви страница от всеки тип реклама. Това ще Ви помогне да изградите по-ефективни модели, да подобрите подходите си и да увеличите приходите си.

Ако не измервате възвръщаемостта на инвестициите си, няма да знаете колко е успешна стратегията Ви. Неуспешните кампании могат да означават големи и постоянни загуби, ако продължавате да ги повтаряте.

Трябва да се придържате към това, което работи, а ако не – да се откажете от него или да промените конкретен аспект.

Налични са различни показатели за определяне на възвръщаемостта на инвестициите Ви. Изчисляването им не е толкова трудно, колкото изглежда. Трябва да се конкретизират, следят и изчисляват определени параметри, следвайки конкретна последователност и аналитичност.

В случай, че прецените, че не можете да се справите сами, потърсете съдействие от професионалисти.

Опитвате се всичко да направите сами

Истината е, че никой не може да управлява всички маркетингови процеси сам и в същото време да спазва отговорностите си по основната си дейност.

Наемането на професионални кадри в областта на маркетинга и рекламата в повечето случаи е най-добрият вариант за оптимизиране на бизнес процеса.

Ясното разпределение на ролите усъвършенства всички аспекти на конкретния проект, спестява време и е рентабилна инвестиция, с положителен марж на възвръщаемостта.

Не е задължително да наемете голям брой служители, които да създават и управляват Вашите маркетингови стратегии – важното е да сте сигурни, че сте се обградили с правилните хора, дори това да означава екип от един или няколко човека.

Делегирането на цели и поставянето на съответните задачи е работещият бизнес модел, който дава положителни резултати в дългосрочен план.

Обединяването на усилията на всеки член от екипа е ключов фактор за постигане на заложените цели.

В крайна сметка, колкото и интелигентен, креативен и способен да е човек, развитието на бизнеса се нуждае от тясна специализация, споделяне на отговорностите, професионализъм и спазване на срокове.

Финални думи

Имате нужда от консултация относно Вашето онлайн представяне и възможностите за неговото подобряване?

Свържете се с Уеб Титан:

тел.: 0878 108676 Стиляна Петкова – маркетинг мениджър

e-mail: office@webtitan.bg

Надяваме се, че тази публикация е била полезна за Вас. Моля, не се колебайте да споделите в коментар други съвети, които според Вас са важни.

Остави коментар