Модул за електронни разписки спрямо наредба Н-18

Модулът за наредба Н-18 на Национална агенция по приходите представлява адаптация на магазините на WooCommerce към новите изисквания на агенцията. На практика това, за което служи плъгина, е да генерира електронна разписка вместо касов бон след заявка, инсталиране и настройване.

Защо се налага използването на такъв модул и как се случва то? Какво точно гласи наредбата на НАП? Защо да се възползвате и какви са плюсовете? Научете отговорите на всички тези важни въпроси в следващите редове!

Какво гласи наредбата Н-18 на НАП?

Казано накратко, актуалната наредба Н-18 гласи, че онлайн търговците вече не са длъжни да се отчитат само и единствено чрез софтуер, определен от НАП като подходящ. 

Освен това, наредбата позволява плащането с банкови карти (кредитни и дебитни) без да се издава касова бележка. На нейно място идва така наречената “електронна разписка” – документ, който модулът генерира и който бива изпратен заедно с останалите данни на въпросната поръчка в имейла, генериран от WooCommerce. 

Разбира се, вие по всяко време можете да преглеждате данните от плъгина и да ги конвертирате в подходящия формат (xml), като в края на месеца събраната информация се подава към НАП.

Условия за употреба на модула за генериране на електронни разписки

Условията за използване на модула са малко на брой и напълно изпълними, а цената му е достъпна и абсолютно възвръщаема спрямо удобството, което предлага на малките и средни търговци. 

Основните неща, които трябва да знаете за използването на нашия модул са:

 1. Модулът на WooCommerce не се купува веднъж, защото услугата е абонаментна.
 2. Периодът за ползване е една година, като след нейното изтичане трябва да се заплати отново.
 3. Първата вноска е 125 лв, а всяка следваща – 100 лв.
 4. Плъгинът се използва за един единствен онлайн магазин, а за всеки следващ се закупува наново. 

Как можете да се възползвате от услугата?

След заплащане на модула ви се предоставят всички нужни файлове в архив, готови за инсталиране през WordPress. Единственото, което се изисква от вас, е да го поставите в wp-content/plugins, след което да го активирате.

Настройките, нужни, за да работи плъгина правилно, можете да намерите в менюто WooCommerce → Наредба Н-18 → Настройки. Там задължително се въвеждат следните данни на фирмата: 

 • Адрес; 
 • Телефонен номер;
 • Имейл;
 • Име;
 • Единен идентификационен код;
 • Номер на ДДС;
 • Мол;
 • Населено място;
 • Уникален номер от НАП;
 • Код на данъчната група.

След въвеждане на данните, модулът е готов за употреба. 

За кого е подходящ модулът?

По ред причини, все повече собственици на онлайн магазини предпочитат да НЕ издават касов бон. Ако вие попадате към тази категория, плъгина за адаптация към Н-18 е правилното решение за вас. 

Все пак, преди да вземете каквото и да било решение, проучете кое е най-добро за вас и собствената ви финансова, счетоводна и бизнес визия. В случай, че прецените да използвате електронни разписки, вместо стандартните касови бележки, екипът на WebTitan ще бъде до вас, за да ви предложи цялата помощ и подкрепа, нужни за правилно използване на модула. 

Защото професионалният опит е ключа към изграждането на оптимален и успешен бизнес онлайн!

Остави коментар