Реклама във Фейсбук

Фейсбук е идеалната социална медия, която да Ви помогне да увеличите трафика към своя сайт или онлайн магазин, да създадете лоялни клиенти и да генерирате както потенциални, така и реални потребители. 

Фейсбук е платформата, която повечето собственици на бизнес използват за постигането на своите цели и това не е случайно. Реално никога не е било по-достъпно да изградите цял бранд, създавайки непрекъснато ново търсене на Вашите продукти и услуги.

Когато искате да израствате и да се развивате в своята ниша, а не рекламирате във Facebook, това определено може да доведе до загуба на част от настоящите Ви и потенциални клиенти.

В следващите редове ще Ви представим 21 причини защо е не просто важно, а и необходимо да рекламирате в най-голямата и популярна социална мрежа, за да постигате успешни резултати и да затвърждавате своите пазарни позиции.

 Потребителите прекарват изключително много време във Фейсбук

Да започнем с фактите. 80% от всички интернет потребители използват Facebook. Дори 65% от хората над 65 години използват Facebook. Платформата има милиарди потребители и повечето от тях проверяват профила си във Facebook по няколко пъти на ден. Независимо кои са Вашите клиенти, те използват Facebook и го използват всеки ден. Следователно, едно от най-важните предимства на рекламата във Facebook е, че клиентите Ви са ежедневно именно там, където можете да очаквате да бъдат.

Facebook е мястото, в което Вашите настоящи и потенциални клиенти прекарват наистина значителна част от своето ежедневие.

Средният потребител прекарва около 40 минути само за харесване и споделяне на съдържание. Всяка минута всички потребители на Facebook харесват повече от 4,1 милиона публикации, постват коментари, качват снимки и актуализират състоянието си.

Това на практика означава, че Facebook има огромна и ангажирана потребителска база, което си е страхотна бизнес възможност. Затова не просто трябва да имате фирмена страница в платформата, а трябва активно да се рекламирате, за да изпреварите конкуренцията, и да се преборите за вниманието на аудиторията.

Във Фейсбук има над 2 милиарда потребители

Според данни, публикувани от Facebook, платформата има повече от 2.38 милиарда активни потребители, а около 1.39 милиарда от тях извършват посещенията си чрез мобилно устройство. Огромна част от тях както вече уточнихме, влизат във Фейсбук всеки ден, което ги превръща във Ваши потенциални клиенти, а рекламата е идеалното средство да стигнете до целевата си аудитория.

Facebook Organic Reach вече е само мираж

Дните на маркетинг стратегията, базирана само на органичен трафик може да се каже, че вече отминаха. Дори и да имате изградена голяма на брой общност от последователи, това не означава, че ще постигнете желаните резултати.

Ако имате бизнес страница, това, което може би не знаете е, че на по-малко от 0,5 процента от всички Ваши фенове всъщност се показват Вашите публикации и актуализации. Това е тъжно, но е истина.

От години Facebook намалява видимостта на бизнес страниците във фийда на потребителите, което се отнася за всички видове бизнес. Ако искате потребителите да Ви открият, единственият начин е да използвате реклами. 

Рекламата във Facebook е задължителна, ако планирате да се адаптирате към настоящите условия за успех в социалната мрежа.

Добрата новина е, че това не означава задължително отделянето на огромен бюджет, защото адекватното настройване на рекламата може да има отлични резултати при сравнително малко изразходвани средства.

Facebook Ads е най-евтината форма на реклама

Друго основно предимство на рекламата във Facebook е, че тя е една от най-евтините форми на реклама и то не само в сравнение с телевизионните реклами. Можете буквално да похарчите $5 и да достигнете до 1000 души. Няма смисъл да губите повече средства в излишни радио реклами, билбордове, листовки и други традиционни канали, за да достигнете до целевата си аудитория. Заложете на инструменти, които доказано работят и постигат резултати.

Facebook рекламата действа бързо

Рекламата във Facebook е сравнително бърза и това води до незабавни резултати. Можете да започнете да достигате до хиляди хора почти веднага, така че, ако търсите бърз начин за привличане на трафик и реализации, рекламата във Facebook е най-доброто решение.

Рекламата във Facebook увеличава информираността относно марката

Рекламата във Facebook ще изгради у потребителите значителна информираност относно Вашата марка. Това е идеален начин да покажете на хората това, което предлагате. В крайна сметка, колкото по-запознати са те с Вашите продукти и услуги и колкото по-често взаимодействат с Вашите публикации, толкова по-голямо ще е тяхното доверие към Вас и толкова по-голяма е вероятността за покупка.

Рекламата във Facebook увеличава трафика към уебсайта

Рекламата във Facebook ще увеличи трафика към уебсайта Ви, а оттам и сесиите в него. Можете да стартирате кампания за кликове върху определена целева страница, за да насочите аудиторията и да я изпратите точно там, където искате. Именно прецизността на Фейсбук рекламата я прави изключително ефективна и изгодна.

Рекламата във Facebook увеличава продажбите

Рекламата във Facebook генерира реални продажби и приходи от настоящи, потенциални и нови клиенти. Това обаче изисква известно време и опит. Лесно бихте могли да харчите голямо количество пари, без обаче да виждате положителни резултати и възвръщаемост на инвестицията.

Дори и в някой случай, да успеете да реализирате печалба, ако усилията и стратегията не са последователни, то това ще остане единична ситуация, плод от щастливи случайни събития. Поради тези причини, когато става въпрос за реклама във Фейсбук, която реално да постига заложените цели, е силно препоръчително да се възползвате от услугите на специалист в сферата.

Това е много по-изгоден вариант, който не просто ще Ви спести излишно похабени средства, но и ще генерира постоянни приходи. 

Рекламата във Facebook е измерима

Няма нужда да правите предположения относно резултатите на рекламите, генерирани през Facebook Ads, защото те са напълно измерими. Можете да видите колко импресии, кликове и реализации получавате от всяка кампания.

За да проследявате реализациите ще трябва да инсталирате пиксел. Анализите на Фейсбук рекламите са точно толкова важни, колкото и тяхната предварителна подготовка. Те са ключов фактор за успешни резултати.

Адекватният анализ дава ценна информация, която се използва в оптимизирането на последващите реклами, повишавайки тяхната успеваемост.

Рекламата във Facebook може да доведе до офлайн продажби

Рекламата във Facebook също така може да стимулира продажбите Ви офлайн. Много често се случва след активна рекламна кампания, при която няма отчетени голям брой ангажирания, като харесване или коментиране, интересът към продуктите да се отрази в последващ засилен трафик и покупки от сайта или посещения на място в конкретния обект.

Това означава, че рекламата е свършила своята работа – стигнала е до потребителя, загнездила се в неговото съзнание и е оставила отпечатък, което на даден етап го кара да пристъпи към реална покупка, въпреки че не е проявил ангажираност в социалната мрежа.

Такъв тип взаимовръзка се изгражда изключително успешно чрез Фейсбук рекламите и е коректив за правилна стратегия и доверие от страна на клиента.

Рекламирате на тези, които вече Ви познават като бранд

Рекламата във Facebook може да бъде насочена и  към аудитория, изградена изцяло от Ваши клиенти – такива, които вече  познават Вашите стоки или услуги. Този тип стратегия работи чрез импортирате на имейлите на клиентите, и е подходяща при обявяването на промоции или въвеждането на нови продукти например.

Друга опция е чрез създаване на аудитории, които са посетили конкретни страници/категории продукт/и, и на които искате да покажете конкретни предложения. 

Рекламата във Facebook изгражда ангажираност

Рекламата във Facebook изгражда ангажираност с Вашата целева аудитория. Ангажирането се състои в харесвания, коментари и споделяне, и е изключително важен параметър, защото означава по-силна връзка с Вашите фенове и потребители.

Колкото по-ангажирана е аудиторията с Вашата страница, респективно – бранд, толкова по-голяма е вероятността за покупка. Затова инвестицията в професионално управление на социалната медия, което да генерира стабилен поток от ангажирани потребители, трансформирайки ги в клиенти, е изключително рентабилно решение.

Рекламата във Facebook може да “плъзне” в цялата мрежа

Социалният аспект на рекламата във Facebook го прави по-добър от всеки друг вид реклама. Рекламите във Facebook могат да станат viral. Това означава да се разпространят мащабно и бързо чрез вълна от активно споделяне и ангажираност.

За тази цел е необходимо достигането да е до правилната аудитория, след което рекламата и информацията за бранда Ви се разпространява сред широк кръг от потребители на принципа “от уста на уста”.

Рекламата във Facebook може да Ви помогне да изградите списък с имейли

Рекламата във Facebook може да подпомогне стратегията Ви за имейл маркетинг. Можете да използвате точно този тип форма за реклама, а също така да насочвате трафика и към външна форма за попълване, позиционирана на Вашия уебсайт, което ще Ви помогне да създадете ценен имейл списък.

Рекламата във Facebook може да увеличи трафика на блога Ви

Блогът има нужда от трафик, за да се развива. Можете да използвате Facebook реклама, за да генерирате незабавен трафик към него.

Това може да Ви изгради положителен имидж и да спечелите по-голямо доверие от страна на аудиторията, тъй като блоговете са чудесен начин за изграждане на по-дълбока връзка с потребителя. Но за тази цел, както вече споменахме, той трябва първо да стигне до съдържанието, за което може да помогне Фейсбук рекламата.

Рекламата във Facebook може да подобри Вашето класиране в търсачката на Google

Google разчита сигналите от социалната мрежа при класирането на уебсайтовете. Тези сигнали се определят спрямо активността на съдържанието, което публикувате във Фейсбук. Рекламата във Facebook помага за тяхното увеличаване, което от своя страна означава положителна промяна и във Вашето класиране в търсачката на Гугъл.

Рекламата във Facebook може да Ви помогне да достигнете до нови пазари

Рекламата във Facebook може да Ви помогне да разширите своя бизнес, достигайки до нови пазари. Това е изключително подходящ вариант, ако например предлагате нов продукт или услуга, както и ако търсите нова ниша за вече утвърдените такива.

Рекламата във Facebook ще Ви помогне да “опипате” пазара, налагайки Ваши собствени стандарти.

Вашите конкуренти използват реклама във Facebook

Вашите най-големи конкуренти със сигурност използват Facebook реклама за разрастване на бизнеса си. Не ги улеснявате, като не използвате Facebook Ads и по този начин пропускате редица възможности да достигнете до аудиторията.

Ако не използвате онлайн реклама за покриването на по-големи целеви пазари, това означава, че ги оставяте на своите преки конкуренти и скоро може да се окажете изтласкани от бизнеса.

Важно е Вашият бранд да се развива паралелно със съвременните тенденции и да не изостава от новите възможности, които те предлагат, а дори напротив – успешният бизнес трябва да се опитва да ги предусеща, възползвайки се максимално от тях.  

Рекламата във Facebook достига до всякакви мобилни устройства

Бъдещето на онлайн комуникацията се определя от развитието на мобилните устройства. Над 84% от потребителите във Facebook влизат в платформата и приложението през своя смартфон. Можете да оптимизирате рекламите си специално за тези потребители и допълнително да ги таргетирате.

Както отбелязахме по-горе, според данни, публикувани през последното тримесечие на 2019 г., беше обявено, че социалната медия вече има над 2 милиарда потребители месечно.  Факт е, че половината от тези потребители влизат единствено чрез мобилните си телефони. Това означава наистина голяма аудитория, разкриваща много възможности за всеки бизнес.

Насочването е прецизно, и то наистина работи!

Основно предимство на рекламата във Facebook е способността й да достигне до Вашата точна аудитория. Рекламите могат да бъдат насочвани към потребителите по конкретно зададени параметри като местоположение, демографски признак, възраст, пол, интереси, поведение.

Но Facebook е много по-целенасочен, отколкото може би осъзнавате. Той може да Ви насочи към специфични и ценни сегменти на Вашата аудитория. Неговите настройки му дават достъп до информация, свързана с поведението на потребителите, която е изключително ценна.

След като анализира зададените от Вас цели, и ги съпостави с всички възможни аудитории, Фейсбук насочва рекламата Ви към най-подходящите потребители, за да ги ангажира с Вашето послание.

Ремаркетинг – невероятно мощен инструмент за продажби

Ремаркетингът е ключов инструмент, който задължително трябва да прилагате в своята Facebook стратегия.

По същество, чрез ремаркетингът Вие показвате реклами на хората, които вече са посетили уебсайта Ви, добавили са продукти в количката, дали са Ви имейл адреса си или накратко – взаимодействали са по някакъв начин с Вашия бизнес. Това означава, че ако някой посети Вашия уебсайт, но не закупи нищо и не използва контактите за връзка с Вас, можете да го ангажирате отново с реклама във Facebook. Това е огромно предимство, което може драстично да засили Вашите реализации.

Ремаркетингът е най-мощният и сигурен начин за разрастване на бранда. Той значително увеличава процента на първоначалната ангажираност и я трансформира в резултати, което е и крайната цел. 

Ремаркетингът може да се използва в много и различни направления, включително като напомняща реклама или промоция на нов продукт. При всички случаи, това със сигурност е полезен маркетингов похват, който не може да бъде пропуснат.

Финални думи

Facebook е най-изгодната рекламна инвестиция, която всеки бизнес може да направи. Ползите от рекламата във Facebook са безкрайни. Можете да удвоите, утроите или утроите ръста на бизнеса си. Фейсбук рекламата е по-евтина от почти всеки алтернативен начин за реклама, а и опциите за насочване са по-прецизни от останалите. Можете да насочвате към предишни клиенти, посетители на уебсайтове и конкретна демография. Също така, можете  да увеличите допирните си точки с аудиторията си, да надградите информираността за Вашия бранд и да увеличите реализациите в бъдеще.

Професионалната Facebook реклама трябва да бъде планирана и съобразена с конкретните нужди и възможности, за да бъде възможно най-ефективна. 

В случай, че искате експерт да се ангажира с Вашата успешна Фейсбук рекламна кампания, ние от WebTitan.bg сме на Ваше разположение!

Остави коментар